Yksinkertaisia huomioita Se, mikä ylipäätään on sanottavissa, on sanottavissa selkeästi.

Keinoäly ja tulevaisuuden yhteiskunta

Kansainvälisellä tasolla keskustellut kognitiotieteilijä Michael Laakasuo aloitti loppuvuodesta julkisen muistiinpanosarjan älykkyydestä ja sen monimuotoisuudesta eliömaailmassa tavoitteenaan hahmotella älykkyyden määritelmiä, ominaisuuksia ja käyttökohteita kognitiotieteiden näkökulmasta. Muistiinpanosarja koskettaa laajemmalti Laakasuon tavoitetta levittää tietoa tekoälytutkimuksesta ja niistä riskeistä ja mahdollisuuksista, jotka siihen liittyvät.

 

Lyhyesti sanottakoon tässä yhteydessä, että Laakasuon mukaan tekoälytutkimus pitää sisällään äärimmäisiä riskejä, ja että näitä riskejä eivät riittävällä tasolla huomioi tutkimuksessa vastuussa olevat tahot moninaisine, keskenään ristiriitaisine tavoitteineen, eivätkä etenkään yritysten ja valtioiden johtajat. Voimakkaan keinoälyn kehittäminen voi mahdollistaa inhimillisen ja yleisemmällä tasolla biologisen elämän täydellisen häviämisen maan päältä joko tarkoituksellisesti tai todennäköisemmin täysin vahingossa. Kun huomioidaan se, että keinoälyä tullaan hyvin todennäköisesti soveltamaan sotateknologiassa, tämä on erittäin aiheellinen huoli. Koska keinoälyn ominaisuuksiin, vaikutuksiin ja siihen liittyvään turvallisuuteen ei Laakasuon mukaan panosteta riittävästi, hän kutsuu blogissaan koko ihmiskuntaa osallistumaan keinoälyä koskevaan keskusteluun.

 

Laakasuo asettaa erittäin suuren painoarvon suomalaisen yhteiskunnan arvoille ja niiden merkitykselle hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisen elämän turvaajana. Hän pitää monien suomalaisten tavoin yhteiskuntajärjestystämme sekä maantieteellisesti että historiallisesti poikkeuksellisena, ja esittää lukuisissa teksteissään toivomuksen, että suomalaiset arvot ja näkemykset ihmisarvosta, väkivallattomuudesta, tasa-arvosta ja hyvinvoinnista olisivat keskiössä tulevaisuuden yhteiskuntajärjestystä muodostettaessa. Se, millaisia tavoitteita keinoäly(i)lle asetetaan, tulee määrittämään merkittävällä tavalla sitä, miltä tulevaisuus näyttää: tämän johdosta on toivottavaa, että niistä tavoitteista keskustellaan mahdollisimman laajasti ja demokraattisesti. Keinoälyä on kutsuttu ihmiskunnan viimeiseksi keksinnöksi, ja ilmaisussa on vinha perä.

 

Laakasuon mukaan niin tekoälytutkimus kuin siitä käytävä keskustelukin on nykymuodossaan lapsenkengissään, joten tilaa puheenvuoroille on runsaasti. Nykyisellään suurin osa keskustelusta käydään Internetin keskustelupalstoilla. Liitän alle linkkejä sivustoihin, joista voi lukea tästä ja tangentiaalisista aiheista lisää: ylimpänä on linkki Laakasuon omaan blogiin.

 

On merkillepantavaa, että osallistuakseen keskusteluun keinoälystä ei tarvitse olla älykkö, kirjaviisas tai tutkija. Se riittää, että ihmisellä on jonkinlainen kuva maailmasta, jossa hän haluaisi tai ei haluaisi elää.

 

Luettavaa:

 

https://deguwheel.blogspot.fi

https://www.lesserwrong.com/

https://www.effectivealtruism.org/

https://foundational-research.org/

https://www.fhi.ox.ac.uk/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Keinoälyssä on meneillään samanlainen kilpajuoksu kuin aikoinaan atomi- ja vetypommien kehittämisessä. Se joka tuon kilvan voittaa, ainakin uskoo olevansa tulevaisuuden maailman herra. Siinä on panosta ja palkintoa samassa paketissa niin paljon, että yksikään maailman suurvalloista tai sellaiseksi haluavista valtioista ei voi jäädä kilvasta sivuun.

Käyttäjän ThomasHyvrinen kuva
Thomas Hyvärinen

Valitettavasti näin, ja siksi lienee täysin toivotonta edes kuvitella, että kilpajuoksua voitaisiin tässä tilanteessa yrittääkään hillitä. Pandoran lipas on avattu, ja lippaasta ponnahti esiin idea jos toinenkin - Lovecraftimainen ajatus ihmisyydelle tuhoisasta tiedosta ei liene edes kovin kaukaa haettu vertaus, kun ajattelee riskejä.

Laittaisin itse painon sanalle "kuvittelee" kommentissasi. On erittäin epävarmaa, voiko tulevan keinoälyn tavoitteita alistaa inhimillisten tavoitteiden piiriin, kuten myös on sekin, tuleeko sen todellinen käytös tällaisten tavoitteiden piiriin sulkeutumaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «On merkillepantavaa, että osallistuakseen keskusteluun keinoälystä ei tarvitse olla älykkö, kirjaviisas tai tutkija. Se riittää, että ihmisellä on jonkinlainen kuva maailmasta, jossa hän haluaisi tai ei haluaisi elää.»

Juuri niin. Minä haluaisin elää maailmassa, jossa olen tekoälyn avulla orjuuttanut ihmiskunnan tekemään kaikenlaisia itseäni viihdyttäviä juttuja. Paras osa naisista tietenkin seksiorjikseni ja jonkinlaiset gladiaattorikisat ja ihmismetsästykset olisivat kiva juttu. Avaruusooppera on tietenkin parasta viihdettä, kunhan vain löytyy riittävästi kauniita naisia.

Pitäisi vaan palailla siihen tekoälytutkimuksen pariin, se on nyt vähän jäänyt.

“Oh, yeah. Oooh, ahhh, that’s how it always starts. Then later there’s running and screaming.” – Dr. Ian Malcolm

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Singulariteetti ja transhumanismi ovat ne positiiviset skenaariot, ikäviä ei oikein osaa edes kuvitella..

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Tai singulariteetti ei nyt ole itsessään positiivinen mutta todennäköinen kuitenkin

Toimituksen poiminnat